Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ruiny Quenco Ruinas Quenco en Peru

15. 6. 2006

ObrazekPUMA V QUENCO PUMA EN QUENCO

Ruiny Quenco (Kenko) se nacházejí na kopci jménem Socorro, sotva 1 km od pevnosti Sacsayhuaman a asi 4 km od města Cuzco. Hlavní monument zobrazuje Inky uctívanou pumu, i když jeho rysy velmi významně poznamenal zub času.
Este afloramiento de piedra caliza, un par de Kms al norte de Cuzco, es conocido como Quenco, que significa Zigzag, porque está cubirto por tallas y un intrincado patrón de canales zigzagueantes pensados para ser usados para el sacrificio ritual de un líquido que podría haber sido cualquier cosa, desde chicha, agua, hasta sangre. El monumento principal tiene una forma de puma muy clara, aunque demolera del tiempo borró considerablemente el carácter original.

Celý komplex ruin je považován za velkou svatyni Inků. Sestává z několika bohatě opracovaných vápencových skalisek, s centrální skálou, která se vypíná v eliptickém amfiteátru a má charakter obětiště Bohu. Je vysoká 5.90 m a široká 4.50 m. Silueta této totemické skály je značně deformovaná jako výsledek řádění vandalů. Rovněž ji poznamenal zub času. Dosud jsou vedeny spory o to, co tato vytesaná či otesaná skála znázorňuje. Někdo tvrdí, že jde o sexuální symbol, většina odborníků se však kloní k názoru, že se jedná o pumu, zvíře Inky uctívané, z jiného úhlu pohledu pak o žábu, která byla pro Inky symbolem životodárné a očisťující síly deště. Nesetkal jsem se doposud s fotografií či dokumentací, která by byla tak přesvědčivá, jako moje fotografie, pořízená při návštěvě Quenca v roce 2004. Peruánští odborníci o podobných výjevech mají jasno. Tvrdí, že když studovaný objekt má jedno oko, jste pravdě blíže. Pokud má obě oči, je to skoro jistota. Na mé fotografii je však vidět i Obrazekhřívu a nozdry. Není nejmenších pochybností, že se jedná o Inky uctívanou pumu. Při čelním pohledu na otesanou skálu má tato tvar sedící žáby, která rovněž patřila mezi uctívané živočichy. Její tvar však setřel zub času natolik, že zde bych si v tomto tvrzení již nebyl tak jistý. Eliptický amfiteátr, obklopující pumu, sloužil pravděpodobně jako astronomická laboratoř nebo obětiště. Obklopuje jej zeď s pravidelně otesaných bloků, krytých fasádním kamenem. 

 



Obrazek



Totemický obelisk pumy nakreslil dle fotografie Otto Horského (2004) malíř
Karel Janák (2006)

Obelisco totémico de puma, según la foto de Otto Horský (2004) representado por el pintor Karel Janak (2006)



Obrazek

Obelisk žáby - kresba malíře Karla Janáka (2006) dle fotografie Otto Horského (2004).

Obelisco totémico de rana, según la foto de Otto Horsky (2004) representado por el pintor Karel Janak (2006)





 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

how to write a scientific essay t938hj

(EugeneClorn, 6. 4. 2023 7:12)


Truly all kinds of terrific info.
advertisements to write essays on https://phdthesisdissertation.com customer essay https://helpwithdissertationwriting.com